DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 15.04.2024 11:44:54 

Kanoe klub Liptákov‚ z.s.

     Z pověření Českého svazu kanoistů, ve spolupráci s VODÁK sport s.r.o., pořádáme dne 23.3.2024, v budově městských lázní v Krnově, již třináctý ročník krajského kola Moravskoslezského kraje Mistrovství České republiky v eskymování. První tři závodníci z každé kategorie postupují přímo do republikového finále, které se koná v Brně.

Děkujeme sponzorům, bez kterých by to prostě pořádat nešlo:

BIVAK sport Krnov

KOFOLA a.s.

Řeznictví U JORGOSE Krnov

KAFEIN, pražírna kávy Krnov

Kavárna MANE Krnov 

                    Mistrovství České republiky

v eskymování 2024

13. ročník krajského kolo Moravskoslezského kraje

 

 

Pořadatelé:                          Kanoe klub Liptákov, z.s.

Datum konání:                     23. března 2024

Místo:                                    Městské lázně, Čsl. armády 15, Krnov

Hlavní funkcionáři závodu:    ředitel závodu: Markéta Janoštíková

                                                  hlavní rozhodčí závodu: Ondrej Varga

                                                  hospodář závodu: Bc. Petr Kurfürst                                               

Plavčík, zdravotní služba:      zajištěno provozovatelem bazénu

Informace, přihlášky:              e-mail: kkliptakov@seznam.cz

 

Přihlášky pošlete e-mailem do 10. března 2024 (jméno, příjmení, ročník narození, kategorie, oddíl).

 

Podmínky účasti: Krajského kola se smí zúčastnit závodník, který má v Moravskoslezském kraji trvalé bydliště, nebo je členem oddílu, který má v tomto kraji sídlo. Závodník se smí zúčastnit jen jednoho krajského kola. Smí však v rámci jednoho kola soutěžit ve více kategoriích (K1, C1, C2).

 

Časový harmonogram:    09:00 – 09:30 prezentace

                                           09:00 – 13:40 výklad pravidel, samotné soutěže, vyhlášení 

                                           14:00 ukončení aktivit a opuštění prostor městských lázní  

Doprava, ubytování:         pořadatel nezajišťuje

Startovné:                          100,- Kč na osobu, žactvo neplatí

 

Soutěží se pouze na plastových lodích !!!

Kategorie:

K1 žactvo s dopomocí (ročník narození 2011 a mladší)pouze pro začátečníky, kteří nezvládnou 3 eskymáky po sobě

K1 žactvo (ročník narození 2011 a mladší)

K1 dorostenci (ročník narození 2007–2010)

K1 dorostenky (ročník narození 2007–2010)

K1 muži (ročník narození 1980–2006)

K1 ženy (ročník narození 1980–2006)

K1 veteráni (ročník narození 1965–1979)

K1 veteránky (ročník narození 1965–1979)

K1 60 plus muži (ročník narození 1964 a starší)

K1 60 plus ženy (ročník narození 1964 a starší)

C1

C2

V každé kategorii budou vyhlášeni tři nejlepší závodníci, kteří budou odměněni jak medailí tak věcnými cenami a postupují do finále Mistrovství České republiky eskymování v Brně.

Do finále postupují závodníci ve stejné kategorii, v jaké závodili v krajském kole. V kategorii C2 závodí dvojice závodníků, finále se musí účastnit posádka ve stejném složení.

 

 

                          Disciplíny a jejich hodnocení

     Soutěží se ve dvou disciplínách. Pokud některou z těchto disciplín závodník nedokončí nebo ji neabsolvuje, bude diskvalifikován. Soutěžící může soutěžit na vlastní lodi, která však musí být plastová, bezvadně vyčištěná a prolitá Savem (bude kontrolováno pracovníkem lázní !!!)

1. disciplína – Eskymování na čas

soutěžící musí absolvovat trať, během které musí provést předepsaný počet eskymáckých obratů.

V bazéně se vymezí dráha. Na protějších stranách se umístí bójkana oddělovací provaz bazénu. Soutěžící sedí připraven v K1 (C1) a drží se rukou bójky. Po odstartování pádluje na druhou stranu, cestou musí provést 3 eskymácké obraty (o 360°), a aniž by vyjel z dráhy, dojede na druhou stranu bazénu, nad bójkou pomocník (organizátor) drží připravené druhé pádlo (ve vzduchu, aby na něj závodník bez problémů dosáhl), které závodník převezme, poté pádluje zpět s oběma pádly, cestou provede jeden eskymácký obrat a končí v okamžiku, kdy se dotkne první bójky rukou. Bójky se závodník dotýká po úplném dokončení eskymáckého obratu. Při zpáteční cestě může závodník při eskymáckém obratu jedno pádlo odložit, provést eskymácký obrat, pádlo vzít a pokračovat v přejezdu s oběma pádly. Je ZAKÁZÁNO S PÁDLEM HÁZET! Doporučujeme, aby závodníci s levým pádlem si na druhé straně nachystali pádlo levé a obráceně. U kategorie C1 bude mít závodník na druhé straně jako druhé pádlo přichystané C1 pádlo.

U kategorie C2 se na startu drží rukou bójky oba závodníci, na protější straně si jeden ze závodníků vyzvedne jako druhé pádlo C1 pádlo. Během přejezdu tam i zpět pádlují oba závodníci a to na různých stranách. Cestou tam provede posádka tři eskymácké obraty, cestou zpět jeden eskymácký obrat. V cíli se dotknou rukou oba závodníci. Čas se měří při doteku druhého v pořadí. Trať je 25 m.

Rozhoduje čas, v jakém soutěžící trať absolvoval. Pokud nesplní eskymácké obraty, nedotkne se rukou bójky (u C2 oba závodníci), nedokončí trať, hodí s pádlem, je diskvalifikován. Pokud v průběhu jízdy závodník vyplave, může doplavat ke břehu, vylít loď a pokračovat od místa, kde vyplaval, časomíra běží pořád. Pokud závodník vyjede z dráhy (přejede nebo se dotkne dělícího lana (lodí, pádlem, odloženým pádlem), narazí nechtěně do stěny bazénu, která slouží k vytyčení boční strany dráhy) získá 2 trestné vteřiny a to platí při každém vyjetí z dráhy (platí pro všechny kategorie).

Dále je ZAKÁZÁNO odrážení pádlem od břehu bazénu nebo bójky a stejně tak najíždění lodí na břeh bazénu (trestá se diskvalifikací). (Neúmyslný dotek lodí nebo pádlem při otáčení není penalizován, úmyslné najetí na břeh vede k diskvalifikaci.)

Pouze kategorie K1 žactvo s dopomocí absolvuje trať bez eskymování (jen přejezd tam a zpět – bez eskymování), na druhé straně si převezme druhé pádlo a cestu zpět absolvuje se dvěma pádly. I zde platí penalizace za každé vyjetí z dráhy 2 vteřiny. Měří se čas dotyku první bójky po absolvování trasy.

 

2. disciplína – Eskymování na počet

soutěžící musí ve stanoveném časovém limitu (30 vteřin) provést co možná nejvíce eskymáckých obratů.

Eskymácký obrat (eskymák) začíná závodník s pádlem před sebou. U kategorie C2 začínají závodníci s pádlem před sebou, na různé strany. Otočka o 360°. Eskymácký obrat je ukončený, pokud je loď vodorovně. Eskymuje se celou dobu s kajakářským pádlem (s výjimkou eskymování na C1 a C2 – eskymují s C1 pádlem), jakýmkoli způsobem. Nesmí se eskymovat bez pádla nebo s jinou pomůckou.

Vyjetí z vymezeného prostoru se netrestá.

Rozhoduje počet dokončených eskymáckých obratů provedených během daného časového limitu – 30 vteřin.

U kategorie K1 žactvo s dopomocí se počítají eskymácké obraty, které závodník zvládl sám. Eskymácké obraty, u kterých bylo potřeba pomoct, se nepočítají. Eskymácký obrat o 180° se počítá za polovinu bodu – polovinu eskymáckého obratu (pouze u této kategorie). Pokud závodník provede za 30 vteřin 5 a více eskymáckých obratů, bude automaticky přeřazen do kategorie žactvo (bez dopomoci).

 

Pořadí se vypočítá: čas, za který závodník absolvoval první disciplínu Eskymování na čas (po přičtení trestných vteřin) mínus tolik vteřin, kolik závodník absolvoval eskymáckých obratů ve druhé disciplíně Eskymování na počet. Při stejném výsledném čase rozhoduje o pořadí počet eskymáckých obratů na počet.

Protesty: Protesty přijímá hlavní rozhodčí s vkladem 100,- Kč ihned po dokončení disciplíny. 

Vybavení: Pořadatel zajišťuje omezené množství soutěžních kajaků. Pádla a šprajdy musíte mít vlastní. Pokud bude soutěžící závodit na C1 nebo C2, musí si dovézt, po domluvě, vlastní polyethylenovou C1 nebo C2. Loď musí být čistá. Další vybavení (skřipec, špunty do uší, plavky…) pořadatel nezajišťuje.

Bezpečnost: Závodníci startují na vlastní nebezpečí a odpovědnost, při závodě mohou používat vodáckou přilbu a vodáckou vestu. Závodníci mladší 18 let mohou startovat pouze pod dohledem vedoucího staršího 18 let z vysílající složky, při závodě musí použít funkční vodáckou přilbu. Při závodě závodníků z kategorie K1 žactvo s dopomocí je doporučena záchrana přímo v bazéně.

     Vstup do bazénu je povolen pouze v plavkách. Z hygienických důvodů není umožněno závodníkům vstupovat do prostoru bazénu v neoprenu.

       Z prostoru bazénu bude pořizován záznam. Může být použit k propagačním účelům pořadatelů.

 


Vložený závod 

podle starých dobrých pravidel

V tomto závodě se rozlišují pouze dvě kategorie a to ŽENY a MUŽI (bez rozdílu věku a typu lodi), neboť nepřítel se neptá na věk, ale na sílu. Tohoto závodu se může účastnit i závodník, který v krajském kolem M ČR nestartoval, nebo byl diskvalifikován. V obou kategoriích budou vyhlášeni první tři, kteří budou odměněni. 

Soutěžící musí absolvovat trať, během které musí otočit předepsaný počet eskymáckých obratů.

V bazéně délky 25 m se vymezí dráha napříč (šířka cca 1/3 bazénu). Na protějších stranách se umístí bójka u břehu. Soutěžící sedí připraven v K1 (C1) a drží se rukou bójky. Po odstartování pádluje na druhou stranu, cestou musí udělat 3 eskymácké obraty (o 360°), a aniž by vyjel z dráhy, dojede na druhou stranu a dotkne se bójky – rukou. Poté pádluje zpět, cestou udělá 3 eskymácké obraty a končí v okamžiku, kdy se dotkne první bójky rukou. Bójky se závodník dotýká po úplném dokončení 3 eskymáckých obratů.

Rozhoduje čas, v jakém soutěžící trať absolvoval. Pokud nesplní eskymácké obraty, nedotkne se rukou bójek (u C2 oba závodníci), nedokončí trať, je diskvalifikován. Pokud v průběhu jízdy závodník vyplave, může doplavat ke břehu, vylít loď a pokračovat od místa, kde vyplaval, časomíra běží pořád. Pokud závodník vyjede z dráhy (přejede nebo se dotkne dělícího lana, narazí do stěny bazénu, která slouží k vytyčení boční strany dráhy) získá 2 trestné vteřiny a to platí při každém vyjetí z dráhy (platí pro všechny kategorie).

Je zakázáno odrážení pádlem od břehu bazénu nebo bójky a najíždění na břeh bazénu (trestá se diskvalifikací). (Pokud se při otáčení dotkne závodník lodí nebo pádlem přední či zadní stěny bazénu, tak to nevadí, ale nesmí na ni úmyslně s rozjezdem najet – např. do cíle. Snad je jasný rozdíl mezi termínem dotknout a záměrně narazit…)

 

 

Děkujeme všem sponzorům, kteří nám svou podporou pomohli uskutečnit tento závod:

BIVAK sport Krnov

KOFOLA a.s.

Řeznictví U JORGOSE Krnov

KAFEIN, pražírna kávy Krnov

Kavárna MANE Krnov